Zupa klopsikowa Magdy Gessler

Ciekawe czy w smaku wersja Magdy Gessler różni się bardzo od wersji mojej mamy.

Sprawdzimy.

 

Pochodzenie przepisu

Książka Smaczna Polska, s.58

 

Składniki

ZUPA

  • marchew – 3
  • seler – 1/2 małego selera
  • pietruszka – 2
  • cebula -1
  • masło – 2 łyżki
  • woda – 1,5l wody
  • liść laurowy – 1
  • ziele angielskie – 5 ziarenek
  • sól – szczypta
  • śmietana kremówka – 0,5 szklanki
  • mąka – łyżka
  • sok z kiszonych ogórków/ocet jabłkowy – 0,5 szklanki (nie miałam, nie dałam)
  • cukier – szczypta

KLOPSIKI

  • mięso mielone wieprzowe – 25dag
  • jajko – 1
  • majeranek – duże sypnięcie
  • kremówka – 3 łyżki
  • bułka tarta – do klopsów 3 łyżki
  • sól i pieprz – „hojnie”
  • mąka – do posypania klopsików, do obtoczenia

PODAWAĆ Z:

  • ziemniaki – 4 ugotowane

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Obrać i pokroić w słupki/zetrzeć na tarce:

  • marchew – 3,
  • seler – 1/2 małego selera,
  • pietruszka – 2.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Wrzucić a patelnię pokrojone warzywa. Zalać 1,5l wody. Dodać liść laurowy (u mnie 3 nie 1) i ziele angielskie. Posolić szczyptę. Trzymać na ogniu aż warzywa będą miękkie (u mnie ok. 10-15 minut).

KLOPSIKI

  • mięso mielone wieprzowe – 25dag
  • jajko – 1
  • majeranek – duże sypnięcie
  • kremówka – 3 łyżki
  • bułka tarta – do klopsów 3 łyżki

Wyrabiamy wszystko razem. Następnie:

  • sól i pieprz – „hojnie”

Jeżeli masa mięsna klei się do rąk, należy dosypać bułki tartej.

Z mięsa robimy małe kulki (wielkość orzecha włoskiego) i obtaczamy w mące.

 

Warzywa są już miękkie.

Wkładamy klopsiki do zupy klopsikowej. Gotujemy 2-3 minuty (ja dłużej, do 10).

 

Można tu już skończyć, nie zabielać, ale jak ktoś chce, to w kubku mieszamy 3 łyżki kremówki i  łyżkę mąki do czasu aż nie będzie grudek. Dolewamy zupy (średnia to zupa, dla mnie jakaś potrawa klopsikowa), mieszamy calość i wlewamy na patelnię. Gotujemy całość 5 minut. Doprawiamy cukrem i solą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Podałam jak radziła pani Magda z ugotowanymi ziemniakami. Nie jest to petarda jedzeniowa, ale poprawny/bardzo dobry obiad. Jak widzicie nie zabielałam za mocno zupy, nie robiłam też jej w garnku, ale na patelni, bo tak mi było wygodniej. Zjedliśmy, smakowało. W ramach ciekawostki dla czytających, dodam, że jest to przepis tradycyjny z kuchni kujawskiej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Agnieszka

    Nad zdjęciem zagniatanego mięsa masz chochlika, „kilki” zamiast kulki, popraw sobie przy okazji 😉

    A który przepis na zupę klopsikową lepszy, ten czy twojej mamy?

    • Pisałam na szybko z Pawlem 🙂 dzięki!

      Przepis inny, zupełnie, tu warzywa, tam koperek. Magdy wcale nie rewelacyjny, zwykły-porządny obiad, a mamy – smak dzieciństwa i sentyment.