Jak zrobić schabowe?

Takie najzwyklejsze.

Składniki

  • schab – 300g, pokrojony w plastry
  • jajko – 1
  • bułka tarta – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz – po pół łyżeczki
  • olej – 3-4 łyżki 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Dwie miski. W jednej umieszczamy jajko i je energicznie mieszamy do połączenia żółtka i białka. Obok bułka tarta, którą solimy i pieprzymy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mięso dzielimy na plastry max cm i rozbijamy tłuczkiem (przed rozbijaniem można położyć na mięsie woreczek foliowy, nie powinno nic pryskać wokół).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Plaster schabu obtaczamy w jajku i następnie z obu stron w bułce tartej (nadmiar usuwamy).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy na złoto schabowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Można pod sam koniec ułożyć wszystkie usmażone schabowe na patelni i podlać 1/4 szklanki wody, nakryć pokrywką i dusić aż panierka wchłonie płyn (robię tak, żeby panierka była mokra, napęczniała, nie lubię suchych schabowych). Takie schabowe to już połowa schabu po cygańsku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podaję z surówką – zasmażanymi buraczkami lub marchewką z pomarańczą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Asia Zawalich

    Spróbuj obtoczyć w mące i usmaż na smalcu. Cudowny, chrupiący! Mniam!

  • ania

    Widziałam dyskusję na temat ziemniaków na pingerze. Nie mogę się tam zalogować, więc napiszę tutaj. Prawda jest taka, że ziemniaki powinno się jeść samodzielnie. Jedzenie ich z mięsem jest niewskazane. Zresztą można znaleźć naprawdę sporo mądrej i rzetelnej publikacji na ten temat. Mój mąż jest fanem tradycyjnych obiadów, ale już dawno zrezygnował z łączenia ich z mięsem. Zdecydowanie wart jeść je same, np z maślanka, bądź też pieczone w piekarniku. U mnie w domu dla nikogo nie jest zaskoczeniem, że na obiad podaje mięso i surówkę.
    ps. Gosiu poproszę Cię o więcej inspiracji z surowkami w roli głównej. Skończyły mi się już pomysły i szukam czegoś nowego ?

    • Ja mogłabym jeść ziemniaki ciągle, ale jestem po nich szybko głodna, stąd decyzja o odstawieniu. Na south beach doczytałam, że niektórzy tak mają, że węgle na nich tak działają (węgle o dużym IG) i jednym z elementów drugiej fazy była obserwacja organizmu/reakcji organizmu na wprowadzane węglowodany. Oprócz słodyczy, tylko ziemniaki każą mi po godzinie szukać jedzenia w lodówce.

      Co do surówek, to też ciągle kręcę się wokół tego samego, ale zobaczę co się da zrobić. Może ciocia Ewa coś podrzuci.